Buscar
Mostrando ítems 1-10 de 19
Biocultural memory and transitions in mountain food systems: the case of two indigenous communities from Chile and Mexico
(2018)
Food is not only nourishment. Food feeds knowledge, practices, and beliefs through generations, and thus it sustains biocultural memories. However, prevailing economic models homogenize biocultural food systems by replacing ...
Waterscapes in Wallmapu: Lessons from mapuche perspectives
(Taylor & Francis, 2020-07)
This article reflects on the worldings generated around waterscapes in the diverse Mapuche territory, Wallmapu we contrast the responses of three Mapuche communities to external interventions and water availability in the ...
La yaquispala: prácticas locales, memoria y conservación‘Yaquispala’: local practices, memory and conservation
(Sociedad Argentina de Botánica, 2019-09)
Introducción y objetivos: Yaquispala es el nombre local que recibe Puya yakespala en la zona del Municipio de Iruya, provincia de Salta, Argentina. Se trata de una planta endémica del norte de la provincia, declarada desde ...
Conocimientos ecológicos tradicionales y extractivismo: Oportunidades para la gestión biocultural en Colombia
(Bogotá : Universidad Externado de Colombia, 2018.Facultad de Ciencias Sociales y HumanasEspecialización en Estudios del Territorio, 2018-04)
A través del presente ejercicio monográfico se expone una revisión de fuentes secundarias y se plantean algunas reflexiones sobre la importancia de los sistemas de conocimiento tradicional que hacen parte de la memoria ...
Reserva Nacional China Muerta: Consideraciones en torno a la conservación biocultural de la naturaleza, los incendios forestales y la herida colonial en territorios indígenasChina Muerta National Reserve: Reflections about the biocultural conservation of nature, forest fires and the colonial wound in indigenous territories
(Ediciones Universidad Católica de Temuco, 2018)
Memória biocultural e agroecologia: cultivo e a conservação das sementes crioulasBiocultural memory and agroecology: cultivation and conservation of creole seeds
(Universidade Federal de ViçosaExtensão Rural, 2022)